Обърнах се към народните представители, за да ги информирам за многобройните жалби, които получавам непрекъснато от български граждани, съобщи в предаването „Лице в лице“ омбудсманът Диана Ковачева.

Тя е изпратила писмо до депутатите от 47-ото Народно събрание, в което подробно ги запознава с най-сериозните проблеми, които гражданите поставят в своите жалби.

По думите й това е една своеобразна класация на тревогите на българите и шанс дневният ред на хората да бъде доближен до дневния ред на парламента.

Диана Ковачева обясни, че жалбите са свързани с тревогите на хората как ще платят сметките си за ток и за парно от 1 януари, как ще бъдат подпомогнати от държавата, ще бъдат ли взети мерки, ще бъдат ли спасени от колекторите и фирмите за бързи кредити, чрез установяване на контрол, с домашното насилие. Това са теми, които не търпят отлагане и следва парламентът да се заеме с тях веднага, смята омбудсманът.

„Тази година бях сезирана последователно от над 10 000 пенсионери, които наистина са разтревожени от ниските си доходи. Все още не е взето решението каква точно надбавка ще получават към пенсиите си“, посочи Ковачева.

„Пенсионерите са в много уязвима позиция, но всъщност и хората, които работят – работещите бедни, са в не по-завидно положение. Те също се притесняват как ще погасяват сметките си“, каза още омбудсманът.

Като сериозен проблем тя посочи и това, че децата не са в училище. „Образователната криза чука на вратата ни, онлайн обучението ще остави отпечатък върху няколко поколения напред“, смята Ковачева.