Хората, освен че имат право да гласуват, те имат и това задължение и то се отнася и до тези, които са карантинирани, посочи в предаването „Лице в лице“ омбудсманът Диана Ковачева по повод организирането на парламентарните избори по време на пандемия.

Никой не може да отмени или ограничи конституционно право със Закона за здравето, заяви тя. По думите й държавата е длъжна да осигури механизми, включително и за хората под карантина, да гласуват. 

Почтеността, сигурността и тайната на вота трябва да се гарантират, посочи омбудсманът. 

Заради пандемията имах жалби от граждани за правото на достъп до здравеопазване, обясни Диана Ковачева. „Едни от жалбите, които получаваме са свързани с търсенето на баланс между това да се лекуват хората с COVID-19 и тези с хронични заболявания“, каза тя. Според нея все още не е решен въпросът с електронните рецепти, както и въпросът с личните лекари, които, ако им бъде прекратен договорът със Здравната каса, техните пациенти няма и да разберат това.

„Миналата година получих 13 200 жалби по различни въпроси. Много хора се обърнаха към нас. Най-често става дума за нарушени потребителски права и сред тези жалби около 60% са насочени срещу ВиК операторите и „Топлофикация“. Това е много тежък проблем“, заяви омбудсманът.