„Топлофикация София” е като черна дупка, загубите на дружеството за девет месеца са почти 89 милиона лева, обяви в предаването „Лице в лице” Владислав Панев - финансист, съпредседател на „Зелено движение” и общински съветник в София от „Демократична България”.

„Дългът на „Топлофикация” няма да бъде платен само от софиянци. Тя е общинска компания, обаче „Булгаргаз”, основният й кредитор, е държавна компания. Токът, който продава „Тополофикация”, го продава на НЕК, така че това повишава цените на електроенергията за всички българи. Задълженията на компанията ще бъдат изплатени или през нашите данъци или чрез поемане на нов дълг от всички българи. Проблемът не е общински, той е държавен и е огромен”, заяви Владислав Панев.

Дълговете на „Топлофикация” са два пъти повече от дълговете на София като община, отбеляза той. По думите му трябва да се назначи независим контрольор на дружеството.

Общинският съветник коментира и предложението за промени в Закона за туризма на депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов. С него те искат да се въведе категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook и др.

Според Владислав Пенев това е проблем, тъй като в момента има десетки хиляди българи, които си изкарват доходи като отдават апартаменти под наем.

„НАП може да вземе примера на Естония, където системата на данъчните е свързана със съответните платформи, които предлагат тези услуги. Данъците автоматично се събират, но нащата държава е аналогова”, коментира той.

„Само в София има няколко хиляди апартамента, които се отдават под наем. Ако те бъдат спрени, хотелите няма как да поемат толкова много турсти, които идват с евтини полети”, каза  още общинският съветник.