Тази сряда приключва общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисова градина. Основнията въпрос, който тревожи всички е дали любимото място на столичани ще се застроява. В това е основният спор.

Преди седмица в „Лице в лице” архитектът на проекта за обновление на Борисова градина проф. Атанас Ковачев, заяви, че е направил всичко, за да се минимизира застрояването на парка и е обиден от твърденията за обратното. 

Един от противниците , които твърдят, че новият проект на Борисовата градина ще доведе до нейното застрояване е Марта Георгиева, която изложи своите аргументи пред Цветанка Ризова в спор с колегата си Ботьо Ботев от ГЕРБ. 

„Това, което казвам е обективно. Има го черно на бяло – на картинка и на цветни карти.”, заяви Марта Георгиева в „Лице в лице”. 

„На въпроса дали се предвижда застрояване на Борисовата градина от неговия проект, отговорът е недвусмислен – категорично да, предвижда се много сериозно застрояване”, твърдо е убедена Георгиева. 

„Не е само на гара „Пионер“, той предвижда застрояване в резерватната част, това е въпросното климатично училище, цели три сгради двуетажни на място, на което в момента няма”, каза общинският съветник от ДСБ. 

„Извадила съм всички обекти, предвидени в плана. В момента, в който стигнах до 10 000 квадратни метра, спрях”, каза Марта Георгиев, която отбелязва, че освен предвидените сгради, проектът включва и създаването на „огромна алея към Братската могила”, която също ще промени драстично растителността в парка. 

„Категорично изборът на екип е на база на избор от страна и на жури. Категорично беше заявено от кмета и от главния архитект, че няма да се застрои ново застрояване в Борисова градина. За съжаление, сме свидетели на подобни манипулации за масово строителство и сечи“, каза Ботьо Ботев, общински съветник от ГЕРБ в СОС. 

Ботев припомни, че емблематични обекти в парка като къпалня „Мария Луиза” са попаднали в частни ръце именно по време на синьото управление на София, а настоящата управа на града се грижи за Борисова градина. Марта Георгиева пък заяви, че настоящото управление е достоен наследник на „модела Софиянски”, макар и да се крие зад усмихнато лице. 

„Не трябва да се търси извинение за сегашното състояние на нещата и настоящото управление в неща, които са се случили преди толкова години”, заяви Георгиева. 

Ботев призова да не се манипулира обществото и отбеляза, че всеки може да се включи в обсъждането на проекта за Борисовата градина.