Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил отрече да има злоупотреби при изразходването на парите за възстановяване на селото след опустошителния взрив през 2016 година.

Исмаил отговори на твърденията на омбудсмана Мая Манолова, която го обвини в липса на прозрачност и отчетност за 5-те млн. лв., отпуснати от държавата. Миналото лято от ДПС изключиха Исмаил от редиците си заради сигнали със сходни твърдения.

„Аз съм най-заинтересованият човек в България истината да излезе наяве”, заяви Исмаил в предаването „Лице в лице” по bTV.

През септември Манолова посети Хитрино, където е събрала жалби от жители на селото. Малко след това прокуратурата разпореди проверка.

„Не може да си в селото за 2,3,4 часа и да правиш такива обвинения, да правиш такива квалификации”, настоя Исмаил.

По думите му той все още не е видял жалбите, подадени към омбудсмана. Настоя обаче, че нито един лев не е бил изразходван без решение на Социалния фонд.

„Фонд „Социална закрила” осъществява регулярен мониторинг, проверки на място в Хитрино. В резултат на този мониторинг се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени. При тези проверки не са констатирани данни за нередности. Ние без решение на фонда даже не сме подписвали договор”, посочи Исмаил.

Той призова темата да остане открита в обществото до изясняване на истината.