Има нарушаване на полицейски правомощия при случая с пострадалия студент Евгени Марчев под колоните на Министерски съвет по време на протестите. Установени са четирима служители на МВР, от които единият е на висока ръководна позиция. Всички те ще бъдат наказани, като за полицая с високата длъжност санкцията ще бъде по-тежка.

Това заяви новият вътрешен министър Христо Терзийски. За “Лице в лице” той обясни, че проверката по случая от 10 юли е приключила. По думите му са установени 7 лица, които евентуално са потърпевши от действията на полицаите.

Терзийски уточни, че материалите по случая са докладвани и в Софийска районна прокуратура и изтъкна, че Евгени Марчев е отказал да се яви в СДВР, за да даде показания.

“Служителите на МВР нямат полза да прикриват или омаловажават подобни действия, защото те влияят на авторитета на институцията. Винаги може при ескалация на напрежението да се стигне до необмислени действия от страна на полицаите”, допълни той.

Случаят в парк “Росенец”

“За нас беше важно да не се допусне двете страни в парк “Росенец” да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни”, коментира вътрешният министър.

По думите му органите на реда са имали информация още от предната вечер, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси. Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

“Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. От самото начало имаше моменти, в които имаше насъбрана енергия”, продължи той.

Битовата престъпност

Терзийски изтъкна, че през последните няколко години тенденцията е към намаляване на извършените битови престъпления. Според него факторите, които влияят на процеса са много.

Като пример даде подобреното взаимодействие между МВР и прокуратурата, както и компетентността на органите на реда при справяне с подобни случаи.

Вижте разговора по всички теми във видеото!