Офертите за концесия на летище София са отлични, заяви в предаването „Лице в лице” Николай Василев – бивш вицепремиер и министър на транспорта. Според него БСП са против отдаването на летището на концесия, защото предпочитат съветски модел на икономика, която прилича повече на Венецуела.

В началото на месеца всички петима кандидати бяха допуснати да участието в надпреварата за придобиване на концесията на летище "София". Министерството на транспорта прави оценка на офертите. БСП се обяви срещу концесията на летището, като посочи, че стратегическите обекти на страната ще се управляват от държавата.

По думите на Никола Василев няма заплаха за националната сигурност на страната ни, защото участници в надпреварата за концесията на летището са 5 водещи европейски оператора.

Снимка: btvnovinite.bg

"В офертите е заложено да се плаща концесионна такса от минимум 22 млн. евро на година до максимум 33 млн. евро. Срокът на концесията е 35 години, като има  и еднократно плащане веднага" обясни още Николай Василев. Той посочи, че концесията е единственият вариант България да има добро летище, като по думите му така ще бъде изграден трети терминал и нова писта.

"С тази инвестиция летището ще стане по-добро от тези в Прага и Будапеща, ние не приватизираме летището, а го отдаваме на концесия", поясни още Николай Василев. Той прогнозира, че до 10 години може да имаме трети терминал на летище София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!