Целият политически елит проспа модернизацията на армията за последните 3 десетилетия. Това каза в предаването „Лице в лице“ Николай Василев.

По думите му ние разчитаме късогледо на едно розово бъдеще – че няма да има никаква криза и „дори в тези розови времена харчим рекордно, според мен прахоснически, и допускаме дефицити, които са най-високи в последните десетилетия“.

Бюджетът за тази година се очертава с 24 млрд. по-голям, отколкото бюджета за недалечната, предпандемийна за 2019 г., допълни Николай Василев.

„В добри години в бюджетите България трябва да спестява, да харчи разумно, да трупа финансови резерви, за да може, като се случат случките, да има къде да бръкнем и да си посрещнем нуждите“.

Според него трябва да има орязване на всички разходи.

„За тази година има сериозни планирани инфраструктурни разходи, но не знам дали това е приоритет за тази година. Тази година приоритетът е националната сигурност и може би трябваше да се сетим много отдавна, че военните бюджети трябва да бъдат по-големи“, отбеляза Василев.

От 14-та година досега при развитите държави БВП се е увеличил с 20%, за Русия е спаднал в долари с 40%, тоест Русия никак не е забогатяла, допълни Василев.

„Сега ще ви кажа как за няколко дена една велика нация, голяма държава може да натисне копчето за самоунищожение, което ще струва за нула време 1 трилион долара. Рублата, валутният курс на долара, се увеличи с вече с 50%, тоест рублата е загубила 1/3 от стойността си. Русия няма как да не изпадне в много дълбока рецесия и криза, каквато не е виждала според мен, защото никога целият свят не се е обединявал икономически срещу една държава по този начин от такъв размер", каза икономистът.

Той допълни, че днес е решил да погледне какво се случва с руските акции.

"Най голямата руска банка, която е основната руска акция на международните пазари, е паднала за няколко дни от 21 долара, аз началото, като четох цифрите, си помислих Паднала е до $2“, тоест загубила е 90%. Казах, че това е почти невъзможно. Оказа се, че не мога да повярвам на цифрите - тя е паднала до 2 цента, тоест до 0. С 99% са спаднали акциите на „Газпром“, „Роснефт“ и други".

Тоест богатство за стотици милиарди долари се изпарява за няколко дена, коментира той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!