Въвеждането на еврото може да се сравни с влизането на страната ни в Европейския съюз. Това заяви в „Лице в лице“ икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. По думите му негативи от смяната на валутата няма да има.

„Колкото по-бързо България влезе в ERM 2, толкова по-добре, трябва да имаме впредвид, че сме закъснели с около 10 г. Позитивите са много. Икономическият – държава, която влезе в еврозоната автоматично има повече чуждестранни инвестиции. Ще се увеличи надзорът от ЕЦБ над нашите банки“, уточни Василев.

Той беше категоричен, че промяна на валутния курс няма да има след въвеждане на еврото. Икономистът заяви, че най-големият позитив за страната ни ще бъде, че България ще повиши своя имидж и авторитет.

„По всички въпроси в момента сме подритвани като най-бедни. Когато влезем в евозоната няма да бъдем подритвани като последни. Това не е загуба на национален суверенитет, защото сега големите държави, в еврозоната, вземат решенията, а ние ги научаваме от медиите и ги изпълняваме. След това ние ще стоим заедно с тях на масата и ще взимаме заедно решения“, каза икономистът.

Николай Василев заяви, че банките извън еврозоната са по-уязвими, той даде пример с фалиралата през 2014 г. КТБ. Икономистът определи като спекула информацията за инфлация при смяна на валута.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са измишльотини. Аз съм скептик, че населението е „против“. По отношение на инфлацията – от 15 г. се чувствам сюреалистично, защото когато бях млад банкер в Лондон постоянно съм се занимавал с това, няма нито една държава в Европа, която да е влязла в еврозоната и да е станала голяма инфлация или удвояване на цените“, допълни бившият вицепремиер.

Снимка: btvnovinite.bg

Василев показа две графики за Италия и Гърция преди и след влизането им еврозоната. Според тези данни инфлацията в двете държави е била по-висока преди да приемат общоевропейската валута.