Бюджетите на Здравната каса и ДОО бяха представени от управляващите като разумни и балансирани бюджети, а балансирано бюджетно салдо означава колкото са приходите, толкова да са разходите, което не предвещава нищо добро, заяви зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС  Нигяр Джефер в студиото на „Лице в лице”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Само че според нашите разчети това затвърждава негативните тенденции: ниски заплати на медицинските специалисти, което ще предизвика още протести, а българският пациент да бъде най-късно диагностицираният и най-доплащащият, според данните на Евростат и Световната банка, отбеляза Нигяр Джафер. 

Друга устойчива тенденция, която ще затвърди този бюджет, е надхвърляне на лимитите и надбюджетните разходи, които ще трябва да се доплащат. 

Има и голям проблем с разплащанията към чужди клиники, които възлизат на 270 милиона, допълни заместник председателят на Народното събрание. 

Снимка: btvnovinite.bg

„При тези устойчиви бюджети даваме всяка година с 400 милиона повече, а продължават тези устойчиви тенденции, които ни поставят на незавидно място по отношението на здравните индикатори и показатели” , заяви Джефер. 

Проблемът е, че в бюджета не се залагат нужните реформи, а според управляващите финансовият закон не е и място за това, каза зам.-председателят на парламента. 

Затова 2/3 нямат достъп до лични лекари и е по-лесно да влязат в болница, когато е късно, вместо да получат направления за изследване преди това, смята Нигяр Джефер. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея трябва да се наблегне на профилактичния пакет, така че да бъдат мотивирани хората да ходят на прегледи. 

Друг голям проблем е липсата на системата на долекуването като хосписите, затова пациент с инсулт е изписван на петия ден, тъй като е свършила пътеката, по която е приет в болницата, отбеляза Джефер.