Убеден съм, че Деница Сачева ще се справи добре като министър на труда и социалната политика, отбеляза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Лице в лице“. Преди да поеме поста на министър на труда и социалната политика днес, тя беше заместник - министър на образованието.

„Тя има много качества и широка компетентност. Със сигурност ще динамизира част от процесите в Министерството, защото тя е такъв човек“, посочи Вълчев.

По думите му тя има богат опит и е подготвена за тази работа. 

По повод резултатите на учениците в международното изследване на функционалната грамотност, Красимир Вълчев отбеляза, че е необходимо да се въведе по-бързо компетентностния подход. 

„Той минава през учебните програми, изпитните формати, през методите на преподаване. Учителят трябва да има повече време да затвърждава знания, да провежда дискусии и да кара учениците да анализират”, каза още министърът на образованието. 

Проблемът при традиционните системи като нашата, е че ученикът натрупва знания, но когато трябва да ги превърне в умения, има вероятност да ги забрави и нищо да не му остане, отбеляза още той.  

Айнщайн е казал, че образованието е това, което остава, след като забравим всичко, което сме научили, припомни Красимир Вълчев.

Цялата система десетилетия наред е била насочена към това да контролира съответствията, тя е много амбициозна от към знания, но не и за умения, коментира той. 

Следващото изследване през 2021 г.  също не очакваме добри резултати. Днес ни се връща това, че пестяхме от учителите последните десетилетия, коментира Красимир Вълчев по повод заплатите на учителите. Той отбеляза, че в страните с най-добри резултати на учениците – Естония и Финландия, заплатите на учителите са над средните за страната. По думите му обаче след увеличението на възнагражденията у нас, има повишен интерес към професията и педагогическото образование.