България тегли нов държавен дълг по решение на 44-ото Народно събрание. Така служебният министър на финансите Валери Белчев обясни в „Лице в лице“ аукционът на 15 ноември за продажбата на държавни ценни книжа на стойност половин милиард лева.

„Решението е взето през ноември 2020 г., когато е гласуван бюджетът. Една част от тези пари отиват за погасяване на стари заеми, вземани от предишни правителства. Друга част ще отиде за планирани разходи и трета – за кризата“, допълни Белчев.

По думите му в това няма нищо лошо, защото лихвите са ниски. 

Относно бюджетната рамка за следващата година, Белчев отрече твърденията, че бюджетът е приет на тайно заседание на Министерския съвет.

„Приходната част върви добре, икономиката също е сравнително добре, правейки сметката видяхме, че бюджетът ще го бъде – нещата не са толкова лоши. В момента сме подготвили базовия сценарий, но не искаме да политизираме въпроса“, допълни той.

Министърът на икономиката Даниела Везиева допълни, че бюджетната рамка за следващата година е готова и предстои да се внесе в Министерския съвет. „Тя наистина ще бъде рамка – без конкретни политики, защото считаме, че като служебен кабинет не е наша работа да определя политики и приоритети“, уточни тя.

Белчев допълни, че са създадени условия стандартът на българския пенсионер да не падне. Везиева посочи, че икономическата среда „изсветлява“ и политиката на министерството вече дава резултати, като за последния месец у нас са инвестирани над 100 млн. лв. и са открити 1300 работни места.

„Няма хора, които към момента да са атакували актове на Кирил Петков. Решението на Конституционния съд не прави актовете му нелегитимни“, заяви Везиева.

Тя допълни, че са направили анализ и повечето актове, подписани от Петков, са свързани с ежедневната работа на Министерството на икономиката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!