Лично Иван Гешев носи отговорност за това, че в обществото ерозира доверието към прокуратурата със своите лични политически пристрастия и изказвания. Това каза в предаването „Лице в лице” Милен Матеев от „Продължаваме промяната”, шеф на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Той даде като пример „СРС-тата, които са били извадени, за да уронят престижа на представители на опозицията и на протестиращи”.

С всичките си действия Гешев допринася за това в обществото да няма доверие в съдебната система и в частност към прокуратурата, отбеляза Матеев.

Припомняме ви, че днес от парламентарната трибуна управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Матеев главният прокурор носи единствено отговорност за ефективността, за действията и бездействията на прокуратурата на България.

„Поради това, че ние намираме, че прокуратурата е изключително неефективна относно основно корупционните скандали, които се вихрят по високите етажи на властта, поради тази причина ние искаме той да понесе тази отговорност”.

Най-смущаващото е, че прокуратурата се превърна в един бент, който спира законосъобразното развитие на всички сигнали за корупция по високите етажи на властта, допълни той.

"Прокуратурата не извърши никакви разследвания по скандалите с публикуваните снимки от шкафчето на Бойко Борисов, прокуратурата неефективно разследва фалита на КТБ и източването на КТБ. Има заведени 14 преписки в прокуратурата срещу престъпления извършени от Делян Пеевски и за нито едно от тях няма резултат", поясни Милен Матеев. 

"Не сме оптимисти, че ще получим исканата оставка, макар че има малка вероятност нещо да проговори в главния прокурор и той да направи тази отстъпка, за да може да се развие реформата много по-бързо, така, както иска обществото", каза още Матеев.

По думите му що се отнася до реформиране на прокуратурата се подготвят в спешен порядък промени в ЗСВ и в НПК, където ще се иска  ограничаване на правомощия на главния прокурор, доколкото това е възможно. 

„Предвидили сме да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои разследвания. Що се отнася до съдебната система, което е пряко свързано с избора на главен прокурор, сме предвидили промени в ЗСВ относно правомощията на ВСС, избора на членове на ВСС и самото функциониране на Висшия съдебен съвет.

Предвижда се разделянето на ВСС на два отделни съдебни съвета, но най-неотложно е той да стане от един постоянно действащ орган, който превръща магистратите в бюрократи, да стане орган, който се свиква на сесии, за да взема решения, а постоянно действащи са комисиите към ВСС и съответно магистратите да продължат да упражняват своите функции като магистрати”, отбеляза Милен Матеев.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!