Нека да не мислим, че британският министър-председател Борис Джонсън е със завързани ръце, безспорно той е в много трудна ситуация, но са налични опции пред него. Те са по-скоро от техническо измерение. Това каза в предаването „Лице в лице” председателят на Института за дясна политика Мартин Табаков.

Той обясни, че Джонсън е задължен да поиска удължаване, ако не постигне сделка, законът го задължава да го направи.

„Той може технически да изпрати едно такова писмо до ЕС, в което да каже – Искам удължаване, след два дни да изпрати друго писмо, в което да каже, че не иска удължаване.

Има и друга опция – да се разбере с такава сделка с ЕС, която след това обаче да не се хареса на парламента на Великобритания, той да не я приеме и оттук нататък Великобритания трябва да излезе така или иначе на 31-ви от ЕС. Тоест, има опции пред Борис Джонсън, въпросът е каква е позицията на ЕС, нещо, което трябва да проследим тези дни”.

На въпроса какво се случва с брекзит няма конкретен отговор, каза още Табаков.

„Тези дни покрай партийната конференция на торите в Манчестър същият този въпрос от различни модификации бе зададен на редица представители на британското правителство. Един от тях, Майкъл Голф, понеже нямаше отговор на този въпрос започна да говори за американския бейзбол и за това, че не трябва да се правят пророчества.

Има някои фактологични неща, от които е хубаво да тръгнем, за да знаем каква е изходната точка по отношение на брекзит към този момент, защото всичко е предпоследно.

Първото нещо, което знаем, е че към този момент Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. Така гласи както британското законодателство, така и споразумението между Великобритания и ЕС.

Второто нещо, което комплицира леко ситуацията, е едно алтернативно и паралелно законодателство, което произтича от Камарата на общините на Великобритания, което задължи министър-председателя Борис Джонсън, ако не успее да постигне сделка, да поиска удължаване на преговорния, транзитния, процес, на което самият Борис Джонсън каза нещо много интересно. Той каза от една страна, че ще спази британското законодателство, от друга страна се ангажира, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. Параграф 22, абсолютно амбивалентни послания, все едно някой тук в България да каже, че е от „Левски” и „Литекс” едновременно, няма как да се случи такава ситуация”.

От тази гледна точка най-актуалното измерение на тази тема е предложението, което Борис Джонсън се ангажира и вече е буквално новина от последните минути – успя да предостави на своите колеги от ЕС, обясни Мартин Табаков.

Той допълни, че в това предложение се предлага нещо като ревизия на така известния бекстоп, т.е. механизъм, касаещ Северна Ирландия, който гласи следното, най-общо казано Северна Ирландия да остане в единния пазар по отношение на стоките, а да напусне заедно с Великобритания Митническия съюз.

„На мен ми е трудно да си представя как на практика се случва това нещо, защото ЕС, когато разсъждава за брекзит има два основни приоритета – единият от тях е да не се нарушава единният пазар и начинът, по който той функционира, когато става дума за Република Ирландия и Северна Ирландия.

Второто опасение, и то се споделя от Лондон, е, че всяко едно такова възможно раздробяване на единния пазар ще доведе до съображения и рискове пред сигурността, защото говорим за Ирландия и Северна Ирландия. Знаем, че това е изключително натоварена политически тема и има едно петъчно споразумение, което ще бъде малко или много компрометирано, ако там изникнат някакви форми на контрол”.