ГЕРБ не бива да стоят отстрани и да критикуват отдалече „Бюджет 2024“. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

„Критиките към бюджета са продължение на местните избори, а те вече приключиха. Някои критични бележки обаче трябва да бъдат отчетени и чути. Но имайте предвид, че бюджетът все още не е внесен в Народното събрание – той е на ниво обсъждане и в него могат да бъдат направени необходимите промени“, обясни той.

Мартин Димитров посочи, че е нужно да има малко конструктивизъм, т.е. „състезанието да е на добри идеи и решения“, а не да се отрича всичко. Според него страната ни няма да влезе в дългова спирала и всички работят така, че да не се стигне до такава. „Такова безпокойство не трябва да има“, допълни той.

Депутатът от ПП-ДБ обясни също така, че имало логика да се въведе диференцирано ДДС по време на COVID-19, но сега от него няма нужда. „Ако имаше дебат с ГЕРБ, защото те предпочитат да критикуват отдалеч, щях да ги попитам как да се постигне хем нисък дефицит, хем по-ниско ДДС за определени отрасли. Основанието е отпаднало, а те искат привилегиите да останат“, поясни още той.

Мартин Димитров посочи още, че в рамките на десетина дни трябва да се платят таксите за пренос на руски газ. „Това е тестов период, в който трябва да дойдат първите плащания“, каза той. И допълни, че би конструирал бюджета така, че тези такси да са някакъв вид буфер в „Бюджет 2024“, а не основно очакване.

„В този бюджет е заложена една страхотна амбициозна цел – никога досега не сме имали 12 млрд. лв. за капиталови разходи. Има основания за тази програма и аз се надявам голяма част от нея да бъде реализирана – би било добре да се оправи цялата инфраструктура в България“, обясни още депутатът.

Той коментира и заложеното ускоряване на растежа в икономиката. „Ако не се стигне отново до служебно правителство, защото те се оказаха зловредни през последните години, растежът може да е по-висок и може да бъде постигнат. Но има много фактори – както вътрешни, така и външни“, заяви той.

„Аз чух едно изречение от ГЕРБ, което ме притесни: „Трябва да замразим пенсиите“, т.е. да го няма швейцарското правило. Не можем да го направим това. Такива мерки не можем да вземем. Ще кажа на колегите от ГЕРБ, че може да има дясна политика, че можем да запазим ставките на основните данъци, което е важно, но не можем да си позволим да не увеличим пенсиите, както сме обещали. По други мерки и идеи обаче може да се разсъждава“, каза още депутатът.