Няма да се случи да падне мониторингът върху правосъдната ни система след аферата с имотите само ако няма резултати от разследващите и правораздавателните органи. Нека не избързваме с изводите. Това коментира в студиото на „Лице в лице” водачът на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел.

Вестник „Файненшъл таймс“ написа статия за скандала „Апартемент гейт“, в която се предполага, че мониторингът на ЕС няма да отпадне.

Аз не бих избързала с извода, че това ще е причината за това, което ще предопредели доколко то ще залегне в следващия доклад и какви ще бъдат резултатите от разследването, добави тя.

Тя коментира и скандалите с къщите за гости и дали това ще се отрази на финансовите отношения между ЕС и България.

„Разбира се, че Европа следи много внимателно какво се случва. Това, което за нас ще бъде важно, е на фона на положителните тенденции, които отбеляза България, особено в начина, по който отстоява еврофондовете, начина, по който те помогнаха да се преобразят училищата ни, пътищата ни, районите ни, това да не носи негатив за следващия бюджетен период. Още повече, че точно за следващия бюджет на ЕС в областта на Програмата за развитие на селските райони и като цяло в Общата селскостопанска политика успяхме да затвърдим позиции, които не доведоха до намаляване на бюджета, каквото отбелязваме за други страни“, заяви Габриел.

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е обвинен за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Вижте целия разговор във видеото.