Ние сме заявили, че ще подкрепим кабинет, който ще се заеме с проблемите на хората. Преизчисляването на пенсиите би било много добро начало на следващото правителство. Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на Изправи се БГ. Ние идваме“ Мая Манолова.

Според нея с около 30 процента по-високи пенсии може да има за всички пенсионери, с изключение на тези, които са се пенсионирали през последните 2 години.

Финансовият министър обяви, че са събрали в повече около 1,5 млрд., припомни тя и каза, че според техния разчет са нужни 2 млрд. и 100 млн. лева за преизчисление на пенсиите. До края на годината, за октомври и ноември, по думите й, трябват около 350 млн. лв., които са налични в държавната хазна.

„Парадоксално е колко договори за строителство са платени предварително, сключват се договори напред за милиарди левове, а всяка следваща власт казва – ние нямаме пари да преизчислим пенсиите. Хората живеят със 150 евро, говорим за еврозоната – това е обидно“, коментира Манолова.

По думите й, това трябва да е първият приоритет, защото хората искат да усетят по джоба си тази промяна.

„Нашата цел не е да парцелираме властта, нито да претендираме за постове и за позиции, време е преговорите да се водят за политики. Очакванията на хората са огромни, да се направи честно и почтено правителство“, допълни Манолова.

По думите й, хората очакват правителството да се заеме с най-неотложните проблеми - темата с доходите, неравенствата, преизчисляване на пенсиите, подкрепа на хората с увреждания, защита на гражданите срещу монополите, съдебна реформа, тъй като чувството за справедливост на гражданите е много тежко накърнено, трябва да знаеш телефона на премиера или да си икономически силен, за да си спокоен за делото, което имаш в съда.

Мая Манолова заяви, че здравната реформа също е важна, защото следваща вълна на COVID ще има, а здравната система е показала множество дефекти. Следващата власт я чака тежка работа, допълни тя.

Ние се виждахме с Тошко Йорданов по време на предизборната кампания, многократно сме били ние в техния офис, те в нашия, срещата на техническо ниво не беше нищо повече от това да заявим нашата твърда позиция, че трябва да има разговори и консултации, които да се случат в парламента, пред очите на медиите, каза още Манолова.

Ако видим, че реформите се неглижират, задкулисието наднича зад завесата, вземат се решения в интерес на олигархията и има подмяна на очакванията на българските граждани, се връщаме на площада, откъдето сме дошли. Няма да правим компромис на всяка цена. Време е преговорите да не се водят за хора, а за политики за хората, допълни Манолова.

Вижте целия разговор във видеото.