COVID-19 е тежко системно заболяване и подходът към него трябва да е мултифункционален. Високата смъртност в началото на пандемията се дължеше на липсата на каквато и да е информация за вируса и хаосът в здравните системи.

Постепенно започнаха да се трупат много данни и страните с развитите здравни системи започнаха да ги систематизират.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ д-р Димитър Димитров, член на Българското хирургично дружество, Израелската Медицинска асоциация и Израелското хирургично дружество.

Заедно със сина си д-р Георги Димитров, генетик и молекулярен биолог, са част от международния екип от специалисти, които са създали интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19.

„Протоколът беше създаден от лекари на първа линия за лекари на първа линия. Той може да се ползва от колегите както в доболничната помощ, така и от колегите в болничната помощ“, обясни д-р Димитър Димитров.

Според д-р Георги Димитров справочникът е есенцията на всички протоколи на западни страни, които са демонстрирали най-добри и постоянни резултати в клиничната практика.

В него е поместена най-различна информации като как се взима правилно PCR тест, кои медикаменти трябва и не трябва да се включат в лечението, каква следболнична помощ трябва да получат пациентите.

„Високата смъртност в началото на пандемията се дължеше на липсата на каквато и да е информация за COVID-19 и хаосът в здравните системи. Постепенно започнаха да се трупат данни и страните с развитите здравни системи, като Германия, Израел, САЩ и Великобритания, започнаха да ги систематизират“, обясняват те.

Специалистите допълват, че събраната информация дава възможност на лекарите стъпка по стъпка да знаят във всеки момент какво да се прави по отношение на профилактиката, диагностиката и лечението на заболяването в различните му фази.

Вижте целия разговор във видеото.