Мярката на служебното правителство с помощта за бизнеса от 110 лв. на мегаватчас заради скъпия ток е много закъсняла. Тя е трябвало да бъде предприета още през август, заяви бившият икономически министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Лъчезар Борисов в „Лице в лице“.

По думите му правителството на генерал Стефан Янев е бездействало цяло лято и сега предприема краткосрочни палиативни мерки.

Като пример Борисов посочи както въвеждането на зеления сертификат, така и „забавянето на внасянето на Плана за възстановяване с 5-6 месеца“, а накрая са внесли вариант, който се препокрива „със стария на 85%“.  

Според бившия икономически министър в плана за възстановяване е имало предвидени средства за изграждането на „собствени инсталации за произвеждане на енергия от предприятията и сега вече щеше да е започнал строежа им“.

България изпада в системна криза както в 1996 г. Здравната криза прелива в икономическа и образователна, смята Борисов.

Зеленият сертификат ще има негативни последствия за бизнеса. Официалната позиция на ГЕРБ е за въвеждане на сертификат „за вътрешния пазар“, който да признава и резултатите от антигенните тестове.

В отговор на въпроса дали локдауна в  страната миналата година, наложен от правителството на ГЕРБ, не е ощетил бизнеса и икономиката, Борисов заяви, че тогава се е знаело много малко за болестта и не е имало ваксини. Освен това са били предприети мерки в помощ на засегнатите бизнеси.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!