Няма да гласуваме за „празен чек” и докато Великобритания държи на търговско споразумение с ЕС, то трябва да бъдат защитени и правата на нашите граждани. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Курумбашев.

Той посочи, че е бил на форум на Острова, посветен на алтернативите на брекзит. По думите му британското общество осъзнава, че щедрите обещания за просперитет при излизане от ЕС няма как да станат реалност и нараства подкрепата за втори референдум.

Курумбашев отбеляза, че и лейбъристите не са показали ясна позиция по темата, а лидерът им Джеръми Корбин „беше сякаш повече за брекзит”.

„Това е глупаво решение и за двете страни – Великобритания губи достъп до голям пазар, а Европейският съюз губи много силна икономика”, заяви социалистът.

Той подчерта, че ако се стигне до брекзит, трябва да се уредят здравните права, достъпът до трудовия пазар и до образователната система на нашите сънародници. Курумбашев даде пример с таксите в университетите, които може рязко да се повишат за тези студенти, които не са британски граждани.