Омръзна ми от интригите на ДПС, вчера се опитаха да внушават за сделки между БСП и ГЕРБ, а ние направихме открито предложението.

Така депутатът от левицата и зам.-председател на НС Кристиан Вигенин коментира обвинението, че управляващата партия и социалистите са се договорили тайно да се увеличи партийната субсидия.

Снощи народните представители гласуваха парите от 1 лв. да станат 8 лв. за действителен глас.

„Не сме правили никакви договорки, в нито един момент не сме променяли нашата позиция или сме водили задкулисни сделки. Те (б.р. ДПС) твърдяха, че ГЕРБ няма да влязат в зала, за да мине нашето предложение – нищо подобно, даже разиграваха циркове с поименна проверка”, коментира Вигенин.

По думите му държавната субсидия е важна за партиите, защото се елиминира рискът от зависимост от олигархични кръгове. Депутатът допълни, че промяната е гласувана, защото БСП са успели да защитят необходимостта от по-голяма сума.

„За да има функционираща демокрация е необходимо опозицията да може да работи нормално, а управляващите да не бъдат зависими от обръчи от фирми, каквото щеше да се случи, ако не бяхме решили сега този въпрос”, каза Вигенин.

Социалистът заяви, че след Коледните празници БСП ще инициира разговори за промяна в Закона за политическите партии, за да бъде забранено финансирането от юридически лица. Народният представител посочи, че реферндумът, в който народът изрази желание за намаляване на партийната субсидия – не е бил категоричен.

„Когато забраниш държавните субсидии, парите трябва да дойдат от някъде. Бизнесът има свои интереси, които често противоречат на интересите на гражданите. Наша отговорност е да спрем такъв тип развитие на българската политическа система, дори да бъдем обвинявани, че на гърба на народа – партията функционира”, заяви депутатът.

Кристиан Вигенин коментира изказването на руския президент Владимир Путин, че България бави изграждането на газови проект „Турски поток”. Според него искрите по темата не са в интерес на двустранните отношения между София и Москва.