Ако децата не ходят на училище, след това няма да са пригодни за пазара на труда и няма да имат шансове за пълноценен и щастлив живот.

Правото на образование е задължение на родителите, но много от тях са безотговорни към това и ние като държава трябва с всички инструменти да ги накараме да ходят на училище. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

13% от учениците са преждевременно отпаднали от училище, обясни още министърът. По думите му социалната помощ за родителите на такива деца се трансформира в подкрепа чрез училището.

„Не разчитаме на родителите, още повече, че тези родители не са упражнили задължението си да осигурят присъствие на децата си в училище. Разчитаме на учебните заведения – те купуват обувки, дрехи, подпомагат децата. Помощите, които се спират, се възстановяват на училищата и детските градини – така помощта се трансформира”, каза Красимир Вълчев.

Той обясни, че вече има възпроизведена неграмотност от поколение в поколение и много трудно се преодоляват културните причини. „Най-добрата социална помощ е образованието, това се опитваме да кажем на родителите”, отбеляза образователният министър.

Учителите, които работят с деца в проблемни райони, ще получават по-голямо възнаграждение. „Учителите, които събират децата от махалата, трябва да бъдат компенсирани за това”, каза още Вълчев.

По думите му друга промяна, която се предвижда е, че за да можеш да вземеш шофьорска книжка, трябва да си завършил 10-ти клас.

„С масовизацията на висшето образование имаме голям процент нерационално търсене. Трябва да насочим повече кандидат-студенти към педагогическите, приордо-математическите и най-вече инженерните науки, аграрните също“, смята Вълчев. Той обясни, че с три инструмента се опитват да обвържат двата пазара – преструктуриране на приема, финансиране на вузовете и стипендии за специалностите с най-голям недостиг.