Удължаване на учебната година няма да има. Това съобщи в „Лице в лице“ министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

По думите му само привидно има изоставане с материала, тъй като тази година са били отменени дейности като екскурзии например, които отнемат дни от преподаването на уроците. Нещо повече – учителите са по-напред с темите, добави просветният министър.

Отпадане на материал от външното оценяване и матурите също не се предвижда.

Основният проблем сред учениците, който Вълчев изтъкна, е понижената мотивация.

Иначе около 600 са карантинираните ученици, на които им предстоят изпити. 57 са с положителен PCR тест. За тях ще бъде създадена специална организация – явяване в отделни стаи, с личен транспорт и под надзора на ваксинирани квестори.

Тези, които все пак няма да могат да се явят, ще бъдат изпитани от комисия. Особено важно е това за изпитите след 7 клас.

„Комисия ще оцени образователното ниво на детето и ще му даде възможност да се запише в училище, което съответства за нивото му“, разясни Вълчев.

Кандидат-студентските изпити също ще се проведат присъствено.

„Ако тази седмица е благоприятна и имаме по-малко от 5000 случая, може да се вземе решение за още по-значително отваряне, но това е решение, което ще вземе следващият здравен министър“, добави Вълчев.