От гледна точка на домакинства, особено тези под средна заплата, или от гледна точка на пенсионери инфлацията няма да бъде 10%, тя ще бъде доста повече - поне 20%. Това каза в предаването „Лице в лице“ икономистът Красен Станчев. 

По думите му няма разчет на рисковете. 

„От началото на годината е ясно, че ще се качат някои акцизи, те в България са най-ниските в ЕС, разходът е част на бюджета, предполага, че нещо трябва да се качи. Няма какво да се качи, освен примерно алкохол и тютюневи изделия. Понеже алкохолът е много важен, го оставят настрана, но е ясно от януари месец, че акцизът на тютюневите изделия ще бъде вдигнат. С колко, кога – няма елементарна преценка, но очевидно, че този акциз няма да доведе повече приходи и няма да компенсира онези разходи, които се предвиждат“, заяви икономистът.

Според Станчев акцизът може да бъде приложен различно към различни търговци и производители. 

„И друго – ако бъде приложен веднага, той ще удари целите разчети на всички тези хора, които търгуват с цигари в България. Онова, което трябва да се направи, защото иначе ще има и дела, административни, за загуби и т.н., вероятно този акциз ще започне да действа от 1 януари следващата година“, каза той.

Икономистът добави, че биодобавките са голям бизнес: 

„Не е бизнес само на производителите на тези добавки. Те са едни от водещите производители в ЕС, става дума за около 20 фирми, но за тях суровината се доставя от около 250, вероятно 300 фермери и част от това нещо се връща при фермерите във вид на фураж. 

Онова, което липсва, е преценка на ефектите, каза още Красен Станчев. 

Когато цените растат, то тогава биодобавките в горивата са част от намаляването на разхода на тези, които карат камиони и коли. Тогава, когато обаче вие предприемете някаква такава мярка, като акциз и регулиране на биодобавките, имате странични ефекти в тези 200 и няколко вероятно 300 фирми, които са доставчици. Те ще застанат на опашка за същите помощи, защото правителството вече е обещало“, отбеляза икономистът.

Според Красен Станчев, когато инфлацията е 20%, всяко едно увеличение ще бъде изядено, така че трябва да се правят други неща.

Гледайте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!