Смятам, че този парламент е ялов отвсякъде, мъртвороден, и най-доброто решение, което би следвало да се получи, е в рамките на следващите няколко месеца да има нови избори, на които ГЕРБ ще бъде вече категорично трета политическа сила. Това каза в предаването „Лице в лице” Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане”.

„Нашата представа за работещ парламент е в този вид, в който го виждат по-голямата част от българските избиратели. Към настоящия момент те категорично не желаят, вижда се, да има правителство с участието на ГЕРБ и на някои от неговите партньори. ГЕРБ се превърна в една токсична партия, такава, каквато беше БКП в края на своето управление в началото на т.нар. демократичен преход в България, в резултат на което всеки допир с нея е смъртоносен”, каза той.

По думите му, предварителните резултати на социолозите са се разминали с официалните резултат и има внушение и манипулация на общественото мнение.

„Профилът на избирателите на „Възраждане” са хора, които поставят българския национален интерес над всичко.

Нашата партия е наричана „русофилска”, защото тя е наричана така от хора и организации пряко свързани с американското посолство и американската медийна пропаганда в България, имайки предвид, че когато ние коментираме, че България трябва да е независима държава, че ние трябва да определяме сами собствените си геополитически, енергийни и икономически проекти и приоритети, това се тълкува от хората, които приемат обвързаността на България и колониалната зависимост, в която в момента се намира нашата страна, едва ли не като проруска политика, защото те са свикнали с едно много сателитно мислене. Ако нямаш голям брат, едва ли не не можеш да оцелееш. И това е нещото, което отличава „Възраждане” от всички останали. Ние смятаме, че България има потенциала да бъде една нормална, развита европейска държава, която сама да определя своите съюзници и сама да определя своите приоритети, а не да имаме вместо партньори, господари”, заяви лидерът на „Възраждане”.

По думите му, АЕЦ „Белене” трябва да бъде построена.

Членството ни в НАТО не гарантира националната ни сигурност, смята той.

„Вие сами виждате, че в момента България няма възможност дори за най-елементарното нещо, което би трябвало да осигуряваме, като член на НАТО – ние не можем да осигуряваме собствения си въздушен суверенитет”.

Изграждането на Балкански поток със собствени средства не е добро решение, защото не обслужва българския национален интерес, добави Костадинов.

„Щеше да е добро, ако България беше направила Южен поток, който беше изцяло в съзвучие с българския национален интерес. Сега вместо ние да продаваме руска газ на Турция, купуваме същата тази руска газ, само че от Турция и нашият министър-председател имаше смелостта и наглостта да твърди, че това било енергийна независимост. Напротив – това затвърждава българската зависимост, защото този път вместо да зависим от Русия, зависим от Турция, което е още по-неприятно, да не говорим за това, че самата тръба беше направена така, че тя няма възможност да транзитира газ за България. Тя транзитира газ за Сърбия, оттам за Унгария и за Централна Европа”.