Това е най-антисоциалният, най-античовешкият и най-антиевропейският бюджет, който предлага служебният кабинет на президента Радев. Това каза в предаването "Лице в лице" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че са се появили доста различия по минималната работна заплата с останалите партньори.

"Някои от парламентарните партии създадоха такъв абсурд, от който ще последва такъв хаос в държавата, че няма да можем да се оправим години. Ние предлагаме 850 лева минимална заплата, което е 50% от средната. Това е и европейска директива, но е и наложително. Половин милион души работят на 710 лв., което е ужасно. Не може в тази криза да се издържи така, трябва да помогнем на хората. Дебатът днес в залата беше много неприятен. На първо четене всички ни подкрепиха“, каза Корнелия Нинова.

По думите й между първо и второ четене е станал "страшен разлом".

„Продължаваме промяната“ са предложили да отпадне клас „прослужено време“. ГЕРБ са предложили 850 лв. да е брутната заплата, т.е. в нея да участват клас „прослужено време“, нощният труд, извънреден труд, а като ги извадиш тези неща, минималната заплата ще стане по-малка от сегашната - 710 лв., добави Нинова. 

Предпочитат 6 млрд. да отидат за въоръжаване и самолети, вместо 3 млрд. за социална политика, отбеляза тя.

„Ние не сме против превъоръжаването, но сега се вдигат цените на храните на едро, сега расте цената на газа. Може тези разходи да изчакат година – година и половина“, допълни лидерът на БСП.

Нинова заяви, че остават оптимисти, че може да има правителство със следващи мандати, но президентът трябва да ги връчи.

"Какво е това продължаване над 2 месеца – няма втори мандат. Доста конституционалисти стават критични и скептични към това, че се бавят мандатите", коментира лидерът на БСП. 

От БСП са подготвили днес сигнал, който ще подадат в прокуратурата за инвестиционен проект на германска компания, която ще вложи 1 млрд. евро в изграждането на плаваща слънчева централа във водите на яз. Огоста.

„Министърът на икономиката е започнал разговори, публично ги обяви, подписал някакви документи с германски инвеститор за изграждане на фотоволтаична централа върху водите на яз Огоста, който е вторият най-голям в България и е обект на национална сигурност. Този язовир е в списъка на 414, които са за ремонт, защото са опасни“, обясни Корнелия Нинова.

По думите й се предвиждало германският инвеститор да направи ремонт на стената и да поеме стопанисването и управлението на язовира.

„От друга страна били отпуснати пари от Министерството на икономиката за ремонт на стената, тоест – два ремонта ще се правят – един от германците, един от българите. Всичкото произведено количество енергия ще се изнася в Германия. Ползата за България е никаква“, съобщи още Нинова.

Гледайте целия разговор във видеото.