„Не сме очаквали третият мандат да дойде при нас. Приемаме го като задължение и много сложна ситуация.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред „Лице в лице“, след като президентът връчи третата папка за опит за съставяне на кабинет на левицата. 

Лидерът на БСП заяви, че се свиква Национален съвет на левицата в сряда, на който ще се реши как и с кого ще се случат лидерските срещи. По думите ѝ трябва да е с всички лидери от парламентарно представените партии. Нинова обаче обясни, че оставя на съвета да реши.

Според нея лидерските срещи не трябва да са двустранни, а ще са по-ефективни, ако е една обща. По думите на Нинова тя трябва да се състои до края на седмицата.

На лидерската среща трябва да бъде решено има ли съгласие, какъв да е съставът на правителството, какъв е срокът му и как се носи отговорност. 

"Ако видим, че няма как да се състави кабинет, ще върнем мандата. Нямаме намерение да го бавим. Ще е трудно да се намери мнозинство, но не е невъзможно", каза още Нинова. 

По думите ѝ ситуацията покрай "Нексо" е повлияла на президента да връчи мандата на "Демократична България".

"От политическа гледна точка е очевидно, че това разклаща "Продължаваме промяната"  и "Демократична България", каза лидерът на БСП и добави, че ДБ и ПП ще понесат щета в политически аспект. 

Нинова заяви, че премиерът, ако се стигне дотам, трябва да е равно отдалечен от всички, подкрепящи правителството.

Относно формулата на правителството лидерът на левицата каза, че от БСП ще се съобразят с останалите, които ги подкрепят.

"Ние сме мандатоносителят, но сме абсолютно наясно, че с 24 депутати сами не можем да направим правителство без да поставяме червени линии. Трябва спокоен нормален отговорен разговор, в който да се реши ще има ли кабинет, или не", добави Нинова. 

Тя обясни, че партиите трябва да подходят сериозно. "Ние имаме план какво трябва да ни обединява - бюджет за 2023 г., Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Ето неща, около които можем да се обединим", уточни Нинова.