В публикуваните от бизнесмена Васил Божков текстови съобщения с „Vladi Goranov“ става ясно, че се обсъжда упражняване на правомощия от страна на Държавната комисия по хазарта. Потенциално може да става въпрос за търговия с влияние или за корупционна история. Ние тези неща не ги знаем. Имаме съобщения от обвиняем човек, който има право да говори всичко, без то да е вярно. Това е негово право на самозащита.

Това заяви докторът по конституционно право Атанас Славов.

Божков и Vladi

За „Лице в лице“ той коментира, че по конституция Васил Божков има правото да използва всички законни средства, за да се оневини. Сред тях той може да дава неистинни обяснения, да интерпретира произволни факти и като цяло да каже всичко, което обаче да не е вярно.

„За да се установи това е необходима техническа експертиза между двамата. Ако Горанов признае, че е воден такъв разговор, тогава започват въпросите“, коментира Славов.

По думите му във всички случаи, в които се изнася конкретна информация, за която има и материален носител, трябва да бъде извършена независима проверка.

Извънредното положение у нас

Според Славов парламентът и изпълнителната власт са длъжници на българските граждани, защото не са се съобразили с базисни стандарти.

„Например, конституцията изисква, ако се засягат човешки права, ограничението им да е въведено в закон и ако това се прави, да има преценка за неговата необходимост и пропорционалност. Ние нямахме такава преценка“, уточни той.

Експертът, както и негови колеги, настоява да се спазват правните стандарти и конституцията.

Според него извънредната ситуация предполага ръст в рейтинга на управляващите, но смята, че след като държавата се възроди активният политически дебат, който е отвъд коронавирус, ще се забележи корекция в рейтингите.