БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК Петър Илиев, за която настояваха от бизнеса с аргумента, че цената на тока е манипулирана и НЕК действа като „организирана престъпна група". 

Бизнесът обаче продължава да иска оставката на Илиев. Това заяви в студиото на „Лице в лице” експертът към национално представените работодателски организации Константин Стаменов. 

Според Стаменов НЕК защитава интересите на определени играчи в ущърб на бизнеса. Като пример той посочи търга, организиран от Илиев преди 10 дни за продажба на ток на бизнеса, който „прелял чашата”. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Един-единствен купувач трябва да купи 98 мегавата. Това означава, че няма да бъде допусната конкуренция, ако е само един купувач”, категоричен е експертът. 

Условията за участието в търга били създадени за определен купувач, смята Стаменов. 

„Нашите заключения са експертни. Дали БЕХ са организирана престъпна група е работа за установяване от правосъдието и разследващите органи”, заяви експертът. 

Той отбеляза, че от години работодателите искат от НЕК един продуктов профил, който не получават – така наречения пиков продукт. 

„Години наред ние им казваме, че искаме хляб, а те ни отговарят, че ни дават пасти и това е същото, а то не е същото”, каза Стаменов.