„Това, което казва господин Борисов (за кртедитния рейтинг на България от „Фич“), е отчасти вярно и отчасти невярно. Както казва Адам Смит още през XVII век най-опасните заблуждения са тези, които съдържат частица истина“.

Това заяви икономистът Владимир Каролев с „Лице в лице“ за изказването на премиера по повод повишаването на перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна от международната рейтингова агенция „Фич“. Според Борисов докладът на агенцията казва, че това се дължи на стабилността от управлението на ГЕРБ.

Финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд и Борисов няма никаква заслуга, каза Каролев.

Подобни кредитни рейтинги за България дават и другите агенции като „Муудис“ и „Стандарт анд Пурс“ и те се основават на показатели, отбеляза икономистът.

Основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката и финансовото състояние на държавата. В изследването ни сравняват с „нашите конкуренти“, тоест по-слабо развитите страни, каза Каролев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него все пак трябва да се признае, че ограниченията заради коронавируса у нас са били от най-хлабавите и това се отразява сравнително добре на състоянието на икономиката. „Разбира се, всичко е относително и ако кажете на един хотелиер, че е добре, той няма да го възприеме, но ако го сравним с един негов колега в Испания, разликата е огромна“, каза Каролев.

„В доклада на „Фич“ се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише, че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми“, каза икономистът.

Но основната причина за стабилността у нас е валутният борд и ако не беше той, сигурно и у нас щяха да „пуснат печатницата за пари“, както направиха в други страни, смяобясни Каролев и подчерта, че най-вероятно, ако не сме били във валутен борд, досега печатницата за пари да е била пусната отдавна в действие“, смята Каролев.

Снимка: btvnovinite.bg

"Борисов не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 18 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата", каза икономистът.

Каролев все пак отбеляза, че „Борисов е прав обаче с думите, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга“.

Вижте целия разговор във видеото.