Важно е да се знае къде, пациенти, незаразени с COVID-19, но в тежко състояние, да бъдат изпращани, за им се окаже помощ. Ключово е да не се смесват потоците от пациенти.

Това обясни кардиохирургът и директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев във връзка с публикувания от здравното министерство списък с болничните заведения, в които ще се лекуват заразени с коронавирус.

В студиото на „Лице в лице“ той подчерта, че у нас има недостиг на анестезиолози и реаниматори, но има достатъчно експерти, които да се справят със задачата да поемат нуждаещите се от лекарска помощ.

„Не трябява да плашим хората. Да, недостатъчен е за цялата страна да покрие нуждите, но в основните структуроопределящи болници има достатъчно анестезиолози и реаниматори“, подчерта лекарят.

Той обясни, че в „Св. Екаерина“ са спрени плановите операции, като са останали само спешните случаи. В лечебницата е намален и персоналът, така че да има непрекъснато лекари на разположение.

Кардиохирургът обясни, че са взети всички мерки, за да бъдат предпазени служителите на болницата и пациентите – поръчани са маски, облекла, шлемове и ръкавици.

„Проведохме и двудневно практическо обучение как се облича и съблича предпазното облекло, тъй като неправилно събличане може да доведе до разнасяне на инфекцията. Обучихме и лекарите как се извършва правилна интубация“, коментира Начев.

По време на обучението е направен и клип, който ще бъде качен на уебстраницата на болницата и изпратен до Националния оперативен щаб, воден от ген. Венцислав Мутафчийски.

Кардиохирургът обясни, че сърдечноболните имат понижени защитни сили и често са по-уязвими на вирусни и бактериални инфекции.

По думите му сърдечното заболявне поставя по-високи функционални изисквания към организма. Лекарят изтъкна, че при увреден бял дроб може да се предизвикат усложнения и без COVID-19 – като пневмония.

Медикът съветва пациентите да си останат вкъщи и при оплаквания да потърсят общопрактикуващия лекар или кардиологът, който познава състоянието и лечението им.

Въпреки това заяви, че при по-сериозни оплаквания е редно да потърсим помощ в болница.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 789 308 96 614 396 190 3 304 561
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 789 308 96 614 396 190
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer