Актовете на Кирил Петков като служебен министър са незаконни. Това каза в „Лице в лице“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

След като Конституционният съд се произнесе, че Петков е бил с двойно гражданство докато е бил част от кабинета „Янев 1“, партията поиска от Върховния административен съд да анулира актовете му.

„След като един човек в нарушение на Конституцията изпълнява някаква длъжност, това означава, че всичко, което е правил е незаконно. Незаконно е заемал този пост. Излизаш и казваш: „Извинявайте, полакомих се да бъда министър, предложиха ми, не проверих“. Той днес обяснява как се пожертвал, че даже си зарязал пенсията в Канада“, коментира Каракачанов.

Според лидера на ВМРО, Петков умишлено е нарушил Конституцията. Той даде пример с Жорж Ганчев, който беше избран за народен представител с двойно гражданство и в КС прекратява правомощията му като депутат.

По думите на Каракачанов, Петков е трябвало да си подаде оставката като министър, след като казусът е станал публично достояние.

Относно предстоящите избори, лидерът на ВМРО посочи, че партията му има каузи, които иска да осъществи и затова се борят да влязат в следващото Народно събрание. Той допълни, че докато са били във властта са направили редица реформи в полза на обществото.

На въпрос дали ВМРО би управлявало отново с ГЕРБ, той отговори негативно: „Политиката не е чесане на егото, а ГЕРБ така разглеждат политиката – да покажат, че са №1. Държавата е в криза, не може едните да злорадстват, а другите да се оправдават“.