Един от много тежките случаи е последният доклад на ОЛАФ, свързан с джиповете на МВР. Това каза в студиото на „Лице в лице“ евродепутатът Радан Кънев.

Европейската служба за борба с измамите настоява страната ни да възстанови в бюджета на Евросъюза близо 6 млн. евро, които са платени за колите.

„Много следващи санкции и доклади трябва да сме подготвени да очакваме. Тази поръчка е минала през три правителства. Българската корупция не е белег на една политическа сила, колкото и да е свързана с ГЕРБ, които управляват 10 години“, коментира Кънев.

Според евродепутата трябва да си признаем грешките пред европейските институции и да заявим, че имаме проблеми.

Кънев засегна темата и за още един проблем, свързан с цяла Европа. Той призна, че има такъв с ваксинацията, но страната има собствен национален със справянето с ваксинацията.

„Европа реши да не ваксинира на принципа на спешно одобрение, казаха: не сме провели пълни изпитания. Европа реши да не се прави така. По този начин това забави договорите, защото ЕС поиска гаранции за отговорност, което доведе до преговори. Договорите са сключени със закъснения и се вижда, че ЕС се забавя с процеса за ваксинацията“, обясни евродепутатът.

Според него у нас обаче измерението на проблема с имунизацията е още по-голям заради липса на разяснителна кампания защо е важно да се ваксинираме.

Вижте целия разговор във видеото.