Гласуването на сделката за брекзит в британския парламент е напълно непредвидимо. Това заяви евродепутатът Радан Кънев в предаването „Лице в лице”, допълвайки, че не би се ангажирал да прави прогнози.

По думите му българският интерес е да има добра сделка и изрази надежда това да се случи.

„Нас ни интересуват няколко неща – да се запази мирът на ирландския остров, защото ИРА се събуди и може да се стигне отново до напрежение. Второто е да се запази стокообменът и да бъдат защитени българските граждани, които живеят във Великобритания”, заяви Радан Кънев.

Относно отказа на френския президент Еманюел Макрон да се даде дата за преговори за членство в ЕС на Северна Македония, евродепутатът заяви, че това не е изненада, тъй като французите смятат, че ако някой влиза в ЕС, това трябва да е първо Сърбия.

„В момента сме в ситуация, в която специфичният национален егоизъм на Франция и Макрон много силно се разминава с българските национални интереси”, на мнение е Радан Кънев.

Според него Париж трябва да бъде конфронтиран и това не трябва да бъде приемано с лека ръка.

"България трябва да бъде част от реакцията. Не трябва да бъдем сами, а да търсим едно по-широко съгласие на държави, които оценяват интереса от мира, стабилността и икономическия просперитет на Балканите”, допълни евродепутатът.

Кънев заяви още, че не приема и позицията на българското правителство, което навлязло дълбоко „в един исторически популизъм”.

„Това е нивото на Груевски, а не нивото на България. Не трябва да слизаме на нивото на антибългарите в Скопие. Трябва да има национално единство и в България, и в Македония по въпроса как заедно да преодолеем тези рани от миналото и да гледаме напред”, на мнение е той.

Във връзка с турската инвазия в Сирия, Радан Кънев е на мнение, че тя може да бъде спряна с общи евросанкции.

„За да бъдат европейските санкции ефективни, трябва предупреждението, че те идват. Европа може да бъде силна и да наложи категоричния си интерес от мир в Близкия изток с много ясна единна позиция. Ако заплахата, че митническият съюз ще бъде замразен е единна, няма да се стигне до тези санкции, защото самото предупреждение ще подейства”, смята Кънев.

Той е категоричен, че турската икономика не може да издържи и седмица без митническия съюз с Европа и Ердоган знае това.

Радан Кънев коментира и избора на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС.

"По какъв начин европейската прокуратура ще осъществява правомощията си е нещо, което предстои да видим. Важно беше да знаем, че начело на европейската прокуратура има силна, амбициозна личност, която ще се опита да уплътни тези правомощия, които има по регламент. Надявам се, че това ще се случи”, заяви евродепутатът.

"За нас българската прокуратура е по-важна от европейската. Не можем да очакваме, че Брюксел, Страсбург, Берлин или Париж ще решат проблемите на българското правораздаване”, допълни Кънев.