„Има значение на коя дата ще се проведат изборите, но е преувеличено да кажем, че само от датата зависи (резултатът). При една промяна на ситуацията не би имала значение, при друга – би имала. При всички случаи уверен съм на 99%, че тази дата, която циркулира в общественото пространство – 28 март, няма да е датата на изборите“, заяви социологът Кънчо Стойчев в „Лице в лице“.

Президентът Радев „я спомена, но вероятно, ще се търси някаква дата в средата на април“, смята Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него много по-важно в момента е, че има много неясноти и „ние не знаем как ще се гласува“. „Не е ясно какво прави един човек под карантина, има много наплашени хора, голям проблем ще е и събирането на онази огромна доброволна администрация за изборите – наблюдатели и секционни секции“, посочи социологът.

Всички тези неща трябва да се изяснят час по-скоро, „трябва да се намерят едни 100 000 души, които трябва да са в интензивен контакт с хората“, каза Стойчев.

Под голям въпрос ще е и изборната активност, защото хората са наплашени. В Румъния тя беше около 32%, отбеляза социлогът.

Единственото сигурно като резултат от предстоящите избори, според него, ще бъде липсата на стабилно парламентарно мнозинство за съставяне на правителство. Затова политическите сили трябва да седнат на масата и да се разберат за личността на председателя на парламента, за да има работещо Народно събрание.

По неговите думи не е възможно повторение на сегашната управляваща коалиция, защото социологическите проучвания дават много малък процент на „Обединените партньори“ и може въобще да не влязат в бъдещият парламент или ще имат много малко представители.

Снимка: btvnovinite.bg

Според изследванията има паритет между ГЕРБ и БСП, а от новите играчи на политическата сцена може да очакваме в Народното събрание да влезе и формацията на Мая Манолова и „Отровното трио“.

При всички положения, според Стойчев, предстои един кратък мандат от „година, година и половина“ и тези, които образуват правителство, трябва да са наясно с това и да си определят 5-6 приоритета, които да постигнат и след това да има нови избори.

Твърде възможно е ГЕРБ да мине в опозиция, въпреки че може да бъде отново първа политическа сила на изборите, макар и с преднина от няколко процента, каза Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!