„Странно е, че Томислав Дончев е казал, че ще остави другото правителство да представи плана за развитие, по който чакаме средства от Брюксел, защото Европейската комисия каза, че 6 страни не са си представили плановете и България не е сред тях“.

Това коментира в интервю за предаването „Лице в лице“ бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.

Той напомни, че срокът за подаване на плановете е до края на април. Според него, дори да има отсрочка за България заради изборите, няма как ново правителство да изготви и представи нов план.

„Този план е някакъв си план, предполага се, че България в следващите 10 години трябва да достигне до съвсем различно равнище – икономическо равнище и като доходи, за което ние ще имаме достъп до 60 млрд. лева от европейските фондове. Тези планове се приемат не от ЕК, а от всички останали членове“, обяви Калфин.

По думите му средствата ще започнат да идват чак към края на тази година и не е изключено да не получим всички 60 млрд. лв.

„Ако ги вземем частично, още повече ще увеличим разликата между България и останалите страни, защото ще има страни сред 27-те, които всеки цент ще използват много добре. Имам чувството, че сме се хванали за последното място и много здраво се стискаме за него, да не би случайно да вземем да достигнем някоя друга страна-членка“, каза още Калфин.

Според него е много важно да се състави ново правителство, което да не „за един ден“. 

„Избирателите казаха, че искат промяна. Не желаят да виждат познатите лица. Сега отговорност на политиците е да съставят правителство, това е важно. Отиване на нови избори означават нови мъки. Избирателите не трябва да бъдат наказвани с това нещо, защото ще си отмъстят“, смята Калфин.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!