Планът за възстановяване и устойчивост е салата от клишета без ясна визия, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в студиото на „Лице в лице“.

Реформите са изброени в края на документа и са несвързани с цялото съдържание, смята още той.

Планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев миналата седмица и включва почти 29 милиарда евро от Европейския съюз в следващите 7 години за страната ни.

„Този документ е един шопинг лист, администрацията е седнала, видяла е нещата, от които знае как се краде, видяла е нещата, които не са свършени за два програмни периода и всичко това е набутала в един списък от неща, които трябва да си купим. Държим се като човек, който е получил купон от някой магазин и може да си купи неща с намаление, без да е сигурен дали тези неща задължително са тези, които му трябват, за да си промени живота. Просто може сега да си напазарува някакви работи. В момента този план не е за модернизацията на България, не е план за това как страната да мине на по-висока скорост на развитие“, смята още Иванов.

Според него правителството трябва да се натиска, за да се избегне усвояване, което ще нахрани корупционни мрежи: 

"Дали ние ще видим поредното усвояване, което всъщност ще нахрани корупционни мрежи с тези пари, или ще видим инвестиция в една модерна България. Натискаме правителството бързо да обяви какво планира, мисля, че бяха планирали да представят плана в края на годината, забързаха се под наш натиск, сега ще ги натискаме за това радикално да променят философията на този документ", каза Иванов.

Трябва да има национален дебат по две теми – къде отиваме и как гарантираме, че тези пари няма да бъдат откраднати, обясни още съпредседателят на „Демократична България“.

Той призова за дълготрайни стратегии и разясняване по сектори как ще се променят нещата у нас.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!