На фона на последните събития в държавата новата книга на пловдивския журналист и блогър Евгений Тодоров изглежда пророческа.

Романът „Рекет“ е разказ за един олигарх, завършил физика и избягал със самолет, но оставен преди това безпрепятствено да развива бизнес моделите си.

Сюжетът третира прехода в България и герои са хората, които са успели да забогатеят и да придобият власт.

„Когато стигнах до този образ (на героя в романа) ми хрумваха някакви прототипи. Викам, ако пиша завършил математика, ще стане много ясно“, разкри Тодоров в студиото на „Лице в Лице“, визирайки Васил Божков, който е завършил именно математика в Софийския университет.

„Добавих щрихи от още няколко олигарси, но това със самолета си чисто ясновидство“, допълни Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не само съм наблюдавал, чел, гледал, но съм бил вътре в прехода“, обяснява пророчеството на своята творба авторът, който вече е написал 9 документални книги за периода, а това е първият му художествен роман.

Донякъде това е екстраполация на промените, смята Тодоров, който казва, че това не е първият такъв период в нашата история и направи препратка към бай Ганьо на Алеко Константинов, „напълнил дисагите, след като приватизира едни турски чифлици“.

В началото на прехода Тодоров е решил да напусне „хубавото си кабинетче“ и да се впусне в различни бизнес начинания. Винаги обаче се е сблъсквал с регулатори, които са го гледали в ръцете и смята, че там където се пресичат бизнеса и държавата се ражда корупцията.

Самият автор е бил свидетел на силата на хазарта, когато поставя покермашини в кафенето, което отворил в Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 10-ия ден си върнахме инвестицията с 4 покермашини“, разказва Тодоров, а на 20-ия ден с неговите партньори спечелили много пари, с които купили голяма копирна машина, на 30-ия ден обаче излезли регулации, според които не може да има хазартно заведение в близост до болници и учебни заведения, а въпросното кафене се намирало между две такива, затова продали ротативките.

По-късно обаче на същото място била открита игрална зала въпреки ограниченията, спомня си журналистът.