Председателят на парламента падна жертва на министър-председателя и по-точно на опита му да заобикаля българските институции по казуса с Македония. Това каза в предаването „Лице в лице“ Йордан Цонев.

„Вчера председателят на Народното събрание опита да скрие министър-председателя с едни процедури, при които ние трябваше да изслушаме външната министърка, която в изказването си реферираше към документи с гриф „Строго секретно““, допълни той.

По думите му това, което съдържат документите с гриф „Строго секретно“ те са го чували от либералните си партньори в Европа.

„Казват – вашият премиер поема такива ангажименти да свали ветото. Вчера казах от трибуната, че ще го оглася, защото хората трябва да го знаят“, обясни Йордан Цонев.

„Никола Минчев го свали Кирил Петков, защото го принуди да го прикрива вчера. А Кирил Петков част от въпроса, заради който ще бъде свален, е Македония. Но най-важният въпрос е, че това правителство управлява от 6 месеца и ние виждаме тотална политическа импотентност, невъзможност да се решат кризите. Говори се сутринта едно, следобед друго“, заяви Йордан Цонев.

По думите му проиграл се шансът, като държава да имаме своя принос Македония да стане член на ЕС.

„Трябва да пресечем категорично очакванията на македонското правителство, че България ще си промени позицията под външнополитически натиск, а не те да направят някакви стъпки. Те получават като информация, че министър-председателят се среща с европейските лидери и казва няма проблем, ще оправя нещата“, заяви още Йордан Цонев.

По отношение на бюджета, той каза, че ще има актуализиран бюджет и ще разширят мерките в бюджета.

Според Йордан Цонев в рамките на този парламент друг кабинет няма шанс и отиваме на избори.

„Ако стояхме зад ИТН, миналата година нямаше да бавят топката, за да има време да се промотира новата коалиция на двамата служебни министри. Щяхме да ги накараме още тогава да съставят кабинет, нямаше да отидем на третите избори. Пагубното беше, че отидохме на третите избори. Тази теза е ужасно несъстоятелна. А ИТН обслужиха новия политически проект, наречен „Продължаваме промяната“ и сега берат плодовете на своите политически грешки от миналата година. Берем ги всички, защото тогава не ни послушаха“, отбеляза Йордан Цонев.  

Гледайте целия разговор във видеото.