Смятаме, че през последните 10 г. операционната система на България и държавността беше тежко бъгната. Взаимодействието и взаимният контрол  между институциите бяха нарушени, парламентът беше превърнат в „гумен печат“ на премиера – сутрин едно решение, вечер друго.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

„Предупредихме, че войната между институциите ще доведе до криза на държавността и политическа криза, в тази война няма невинни. Без диалог между институциите не могат да се намират верните решения, без диалог между политическите партии не може да се постигне консенсус по отношение на приоритетите на държавата“, добави той.

Цонев обясни, че дълги години ДПС се е борила България да влезе в Еврозоната, а политиците трябва да обяснят на хората, че Еврозоната носи позитиви от гледна точка на финансова стабилност, кредитиране и сигурността на цялата система.

„Моите уважения към Христо Иванов и „Да, България!“ обаче да говориш, че в България през последните 10 г. има ендемична корупция, когато два пъти си бил коалиционен партньор на ГЕРБ, вицепремиер и министър – какво гледал си корупцията отблизо, или важи старата приказка, че „Корупция е това, в което не участвам“, каза още Цонев.

По думите му са разделили партиите на статуквото и промяна, за да могат лесно да прекарат кабинет на статуквото.

Цонев заяви, че без доказателства и съдебен процес виновни по „Магнитски“ няма и ДПС застава зад Пеевски.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!