„Имахме много добра среща, бих казала, с г-н Гешев. Всички задаваха конкретни въпроси, защото те са запознати със състоянието на върховенството на закона. Аз и мои колеги попитахме какво става с такива знакови дела като т. нар. случай с Барселона, който беше разследван от испанската прокуратура и върнат на българската, за да продължи тука“, разказа Елена Йончева в „Лице в лице“ за посещението на евродепутатите от Мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи у нас.

По думите ѝ е заблуда, че прокуратурата в Испания е прекратила работа по случая. Според нея тази информация, която се е появила в български медии е била платена. Самата тя е провела телефонен разговор с испанския специализиран прокурор същия ден „го попитаха дали това е вярно, той ми каза, че това не е вярно, но когато в една европейска страна, в две европейски страни се води едно разследване, то се прехвърля на тази, която е по-напреднала“.

Йончева отбеляза, че два пъти от мониторинговата група са канили бившия премиер Бойко Борисов да се яви и да отговори на техните въпроси, но той е отказал.

„Второто е така наречените „кюлчета“, от което всички бяха много впечатлени в кавички, така да кажа. Другото, което впечатлява моите колеги, е как е възможно един министър-председател да каже в аудиозапис, че трябва да бъде смазан негов политически опонент и бизнесмен и да няма последствия“, каза Йончева.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ Гешев е обещал да предостави допълнителна информация, неизвестна на медиите, за разследването във връзка със снимките на чекмеджетата с пачки евро и кюлчета злато. Йончева е категорична, че не търси отмъщение, макар че във въпросния аудиозапис е ставало въпрос за нея.

„11 милиарда евро губим в резултат на корупция всяка година“, заяви евродепутатът, позовавайки се на данни на ЛИБЕ, според които се връщат между 50% и 70% от парите, дадени за обществени поръчки.

Йончева заявим, че в България има голям проблем с медиите и ако "в други европейски стани убиват журналисти, в България е убита журналистиката".

Какво каза Елена Йончева за вътрешнополитическата ситуация у нас, вижте във видеото.