„Със сигурност президентът няма право да поставя критерии за избора на Главен прокурор, но той не е и правил подобно нещо. Предвид, че той прави последната стъпка при избора на Главен прокурор, с издаването на указа за назначаването му, президентът, като външен на тази система човек, е искал да придобие преки впечатления. Тези дискусии нямат обвързващ характер”.

Това заяви за срещите на държавния глава с представители на съдебната власт Ясен Тодоров, следовател в Националната следствена служба, а преди това член на ВСС, влизал често в ролята и на говорител на институцията, при гостуването си в „Лице в лице”. 

„Миналата седмица се проведоха две много важни срещи на представители на професионалните организации – Камерата на следователите и Асоциацията на прокурорите в България, с органа, който има право да номинира бъдещия Главен прокурор и да участва в избора му – Прокурорската колегия на ВСС”, каза Тодоров, според когото двете сдружения са изложили своите виждания за профила на новия обвинител №1. 

„Предполагам, че те ще се съобразят с нашите виждания”, сподели следователят. 

Освен колегията, номинация за нов Главен прокурор може да направи и правосъдният министър, но Данаил Кирилов се отказа от това си право. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Отказът на Кирилов е опит да се демонстрира ненамеса в работата на независимата съдебна власт”, смята Ясен Тодоров, но отбеляза, че това вреди на процеса за избор на нов Главен прокурот, защото ограничава възможните кандидатури и да повлияе зле на избора, особено ако Прокурорската колегия се обедини само около един кандидат.

„Това ще предизвика подозрения, че изборът е манипулиран”, смята Тодоров.

Според него проблемът е в приетите през 2016 г. промени в Закона за съдебната власт, на които той е „отявлен противник”.

Що се отнася до работата на Сотир Цацаров като Главен прокурор, то той е „изпълнил концепцията, с която е бил избран”, а именно „прокурорът да е на първа линия”, заяви Ясен Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Следователят оцени високо и работата на специализираните съд и прокуратура, както и КПКОНПИ, като отбеляза, че все още не минало достатъчно време, откакто тези институции работят. Според него голям проблем е липсата на кадри в съда и трябва спешно да се „окомплектоват щатовете там”.

Той отбеляза, че КОНПИ е действала доста добре преди превръщането ѝ в КПКОНПИ, а що се отнася до скандала с терасите на Пламен Георгиев, според него това е форма на атака срещу него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!