30 години в енергетиката почти нищо не се е направило, това е много. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще бъдат изведени. Сега е наистина важно да започнем проектите, коментира в предаването „Лици в лице“  Валентин Николов – председател на енергийната комисия в НС и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“. 

През 2011 г. се роди идеята за седми реактор, защото тогава се разклати възможността да се продължи АЕЦ „Белене“ поради избора на стратегически инвеститор – търсехме начин как да се случи проектът и евентуално готовото оборудване да бъде заложено като продължаването му, обясни Валентин Николов.   

Роди се идеята АЕЦ „Козлодуй“ да финансира такъв проект – със седми блок с готовото оборудване, посочи той и припомни, че дъщерната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ избира „Уестинг хаус“ за предпроектно проучване, което трябва да включва дали е възможно оборудването от АЕЦ „Белене“ да бъде сложено в АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. Направено е геодезическото проучване, ОВОС също е факт. 

„Всички документи до заповед за избор на площадка вече са ок, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали съгласие“, посочи още председателят на парламентарната комисия по енергетика. 

„Известили сме и Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ „Козлодуй“ – минали сме всичко, което трябва и то мога да кажа, за много малко пари – около 2 млн. евро“, съобщи Николов. 

По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излизат от експлоатация, до 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи, но в един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим. 

„Предимството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ пред проекта „Белене“ е, че можем да го реализираме с наши средства – главен акционер да бъде самата централа. АЕЦ „Белене“ е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме“, отбеляза Валентин Николов.