Серията дебати в ефира на bTV продължават. В предаването „Лице в лице“ се срещат Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

„Връзката между корупцията и благосъстоянието на хората съществува и е обективна. Няма нужда да преоткриваме топлата вода. В доклад на Световна банка от 2022 година обсъжда сценарии, по които България да стигна за 15 години до средното ниво на Европейския съюз. Едното от нещата, които трябва да се свърши е реформа, която да гарантира борба с корупцията. Тя понижава конкурентоспособността. Понижава доверието. И от друга страна краде директно от джобовете на хората. За мен връзката е ясна“, каза Надежда Йорданова.

„Проблемът не е в това дали корупцията трябва да бъде борена. Естествено, че трябва. Въпросът е дали законодателя и компетентните органи имат воля за това. Доказателство е приемането на новия антикорупционен закон по предложение на нашата парламентарна група в края миналата година. Въпросът е как политиците, партиите и държавниците реагират на поредните сигнали за корупция. Само през последните две седмици ние ви занимаваме с наглед дребни злоупотреби на фона на милионите кеш, за които се говори в записите, които колегите споделиха публично“, заяви Георги Георгиев.  

Има ли обществото доверие в правосъдната система?

Снимка: bTV

Надежда Йорданова: Големият проблем в обществото е, че ние тръгваме с едни гръмки заявки, включително и прокуратурата. Прокуратурата разчита повече на пресконференции относно случаите с голям обществен интерес, вместо на осъдителни присъди. Доверието спрямо правосъдната система е шокиращо ниско. 7% спрямо главния прокурор, 14% спрямо съда – това са по български изследвания. А същевременно България дава най-висок процент от БВП за правосъдие, а удовлетвореността на обществото е ниска.

Снимка: bTV

Георги Георгиев: Години наред се говори, че ние сме спирачка за правосъдната и конституционна реформа. Това беше основната дъвка на колегите и на база на това те съществуват като политическа сила. Те казаха, че са най-подготвените. Убедиха моите колеги и получиха в замяна 69 гласа за това, което те искат и мислят, че е правилно да бъде прието. Ако така ще правите съдебна реформа, по-добре да оставите ние да направим, защото знаем как да не пада в съда и да не е в противоречие с основния закон на Републиката.

Целия дебат между Надежда Йорданова и Георги Георгиев – вижте във видеото.