Относно внесения от "Демократична България" законопроект за поемане на оперативен контрол от страна на държавата над рафинерията на „Лукойл“ в Бургас Ивайло Мирчев заяви в предаването "Лице в лице", че това е само е първата стъпка.

„Означава въвеждане на особен търговски управител за максимум 6 месеца. Това не означава национализация, но се поема контрол върху оперативната работа на рафинерията, за да се гарантира енергийната сигурност на страната и ниските цени на горивата, и че работещите там няма да загубят работата си. Нашето мнение в „Демократична България“ е, че вместо на припкаме след „Лукойл“, трябва да бъдем активната страна", каза депутатът от "Демократична България".

Българската държава държи златната акция в тази рафинерия, защото е стратегически обект, а в годините тя не е била ползвана, допълни той. 

По думите му второто важно нещо е връщането на нефтения терминал в Росенец.

„Но България трябва да определи какви ще бъдат таксите за нефтения терминал, който е българска територия. Ще има редовни доставки на петрол и всичко ще си дойде на мястото, когато държавата поеме оперативния контрол“, каза още той.

"На 13 май 2022 г. „Демократична България“ обявява мерки за депутинизация на страната. Част от националната сигурност на България е нейната енергийна независимост. Част от енергийната независимост е какво се случва с „Лукойл Нефтохим“. Оттогава ние последователно казваме, че трябва държавата да има механизъм, с който да може да поеме оперативен контрол над „Лукойл“. ДПС в тази посока не е имало говорене. В сряда, когато представихме идеите си за оперативен контрол над „Лукойл“ пред комисията, ДПС ни обвиниха, че искаме да национализираме. Разликата между нас и ДПС е, че ние имаме предложение, а ДПС имат идея“, обясни Иво Мирчев.

По думите му "единствената връзка на ДПС с казуса "Лукойл" и Росенец е, че в съседство са сараите на Ахмед Доган“.

Какво каза депутатът за връщането на хартиената бюлетина и предоставянето на военна помощ на Украйна вижте във видеото.