„Разпад на българския парламентаризъм. Напразно пледирах за президентска република, няма кой да подеме инициативата. Българската парламентарна република не функционира“, коментира в предаването „Лице в лице“ евродепутатът Иво Христов.

„Виждаме как от името на правителството говори Делян Пеевски, който не е част от управляващата коалиция. Тя се нарича некоалиция. Дори да влезем в Шенген, може скоро да излезем. Как останалите членки ще толерират една държава, която няма контрол върху собствените си институции“, посочи той.

„Манталитетът еволюира бавно. Парламентарната република извади на показ всички пороци на българското обществено мислене. Българите са индивидуалисти, които се справят добре в живота във всякаква среда, но не умеят да взаимодействат. Имат вродено недоверие в закона, склонни са да го заобикалят“, добави евродепутатът.

Според него трябва да се търси друго решение.

„Парламентът е съставен, защото партиите не искат да губят контрола върху властта. Те се опариха от няколко служебни кабинета, които дадоха пример за разумно управление. Не оставиха спомен за големи скандали, управляваха рационално, а хората си отдъхнаха. Промените в Конституцията не лекуват основните пороци на основния ни закон – пълната загуба на легитимност на управлението“, каза още Иво Христов.

Цялото интервю с евродепутата Иво Христов в предаването "Лице в лице" гледайте във видеото.