Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива или поне избирателите не я различават. Така бившият премиер в периода  1997 – 2001 г. Иван Костов оцени резултатите от изминалите местни избори.

По думите му БСП изглежда неубедително, независимо, че са направили реформи в структурата си.

„Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Ако се анализира вотът за общински съветници – ще се види, че той е опозиционен”, каза Костов и посочи, че ако „Спаси София” са потърсили политическа подкрепа, щяха да имат повече представители в Столичния общински съвет, а сега гласовете им са се преразпределили в други партии.

Според бившия премиер, гражданското общество трябва да разбере, че без партия – не може да се формира алтернатива.

„Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска неправителствени организации или движения да се съревновават с политическите партии. Няма демокрация без партия”, допълни той.

Костов коментира и упрека на премиера Борисов към „Демократична България”, че са подкрепили Мая Манолова на балотажа.

„За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията – общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове, които в гнева си са се проявили на г-н премиера.”, добави Костов.

Той посочи, че социолозите често спекулират с данните, а резултатите от екзитполовете не са точни. Костов изтъкна, че от шест години не се занимава с политика.

„Темата „брекзит” се подценява у нас, защото е непозната. Освен в битовия план, каква ще е съдбата на нашите съграждани на Острова, не се коментира”, каза Костов и коментира, че предсрочните избори във Великобритания ще се спечелят от премиера Борис Джонсън.

Той заяви, че британският министър-председател ще изведе държавата от ЕС със споразумение. Костов каза още, че не се дискутира защо Великобритания напуска ЕС. Каква е неговата хипотеза вижте във видеото.