Йорданка Фандъкова положи клетва в Столичния общински съвет. Това ще бъде четвъртият мандат за нея като кмет на София.

Снимка: Ладислав Цветков

За първи път тя встъпи в длъжност през 2009 г., като стана първата жена на този пост. В своето слово Фандъкова призна, че кампанията е била тежка, но няма да допусне популизъм и ще предложи нови ресори.

Снимка: Ладислав Цветков

„До месец ще предложа на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Затова предлагам и нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие“, каза Фандъкова.

Общо 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства също се заклеха.

Влизаме с ясни приоритети, свързани с още по-ефективна работа в кварталите на София. Нови приоритети като дигитализация, повече и по-достъпни услуги за гражданите”, посочи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ботьо Ботев.

Снимка: Ладислав Цветков

Сред новите лица се открояват загубилите кметските избори арх. Борислав Игнатов от „Демократична Българи“ и Борис Бонев от „Спаси София“.

„Общият устройствен план  трябва да бъде осъвременен, за да бъде спряно презастрояването. Налага се защита на зелените зони – чрез откупуване на частните имоти”, коментира Игнатов.

Снимка: Ладислав Цветков

Доскорошният депутат и лидер на „Атака“ Волен Сидеров също влиза в състава на новия Общински съвет.

Областният управител свика първото заседание на новия Общински съвет. А то беше ръководено от най-възрастния член на новия съвет - Грети Стефанова от „Демократична България“.

Единствената точка в дневния ред е изборът на председател и заместници. В новия общински съвет най-голяма е групата на ГЕРБ-СДС – от 27 съветници. БСП разполагат с 15, „Демократична България – 12, ВМРО – 4, „Атака” - с двама представители и независимият Борис Бонев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме възможност да предложим работещи решения за Столична община и очаквам на база на нашите конкретни предложения да намерим подкрепа”, каза общинският съветник от БСП Альоша Даков.

Досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков беше преизбран за нов мандат. „За” кандидатурата на Герджиков гласуваха 33 общински съветници.

Той се пребори с Милка Христова от групата на БСП в СОС и Методи Лалов от Обединение „Демократична България”.