Положителният ефект от премахването на спецправосъдието се вижда. Има желание за работа у прокурорите по места и това е обнадеждаващо, каза в предаването „Лице в лице“ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му в момента има пълен синхрон между институциите, което го кара да е оптимист.

„Демонстрира се едно желание на прокуратурата, особено по места, да се включи активно в тези дейности. Прокуратурата по места беше изолирана от работата по тежките престъпления, които отиваха в Специализираната прокуратура. Оказа се, че премахването ѝ има много по-голям ефект дори от този, който аз допусках като правосъден министър, защото отвори възможността прокуратурите по места да работят по тези случаи. В тях виждам много по-голяма мотивираност и уверенията са, че ще се работи сериозни по тези случаи“, каза още Иван Демерджиев.

Битката срещу мутрите

„Битката срещу мутрите е възможна. Това, което направих, е да идентифицирам производствата, които висят. Понятието мутри аз го използвам в най-широк смисъл. Там включвам и лица, които стоят на високи политически позиции, но си позволяват да извършват такива противоправни действия. Всички тези сигнали съм ги издирил, проверявам как се работи по тях и правя всичко възможно работата да стане по-ефективна“, каза Демерджиев.

„Мутрите са вече различни от тези, които познавахме 90-те години. Голяма част от тези хора са замесени в различните обществени поръчки, прикрити зад различни дружества, където имената им не се виждат“, допълни той.

Мигрантският натиск

По думите на служебния министър има безпрецедентен мигрантски натиск към страната ни.

„Той е повече, но причините за това са изцяло обективни. Самата Турция е подложена на безпрецедентен натиск по границите си с Афганистан и Сирия. Проблемът е, че турската страна в момента е концентрирала всичките си сили на собствените си граници с Афганистан и Сирия. Строи съоръжения там и полага огромни усилия да спре потока към Турция“, обясни Демерджиев.

Граничните полицаи, участващи в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти

"Вече втора седмица текат изключително интензивни действия по разследването. Събрали сме цялата налична информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Имаме успешни действия по разследване, снели сме множество показания. Доста от тези стройно изградени структури сме ги разплели до най-високото им ниво в България", каза служебният вътрешен министър.

"В хода на тези действия установихме, че те се случват, включително с помощта на гранични полицаи. За да докажем всичко това, нашите служби трябва да проведат различни действия, за да се съберат годни доказателства. Основните данни са, че те си затварят очите и пропускат определени групи", уточни той.

"Когато има достатъчно данни, те ще бъдат внесени в прокуратурата за извършено престъпление. Ако няма достатъчно доказателства за извършено престъпление, а имаме такива за дисциплинарни производства, ще бъда абсолютно безкомпромисен към тези служители, защото те дискредитират усилията на хиляди други гранични полицаи да спрат тази безпрецедентна вълна. Застрашават живота на колегите си, националната ни сигурност и провалят титаничните усилия да се спре тази вълна", категоричен бе Демерджиев.

Проверките в МВР

„Установи се неправомерно използване на бази на МВР от частни лица за тържества. Бяха предприетите действия. Някои от управителите на тези бази вече са сменени и на тяхно място има нови лица“, информира Демерджиев.

Поправени са и камерите в тези почивни станции, за да могат да заснемат много ясно кой влиза вътре и с какви цели се използват станциите.