"Каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко необходимо, за да не се повтаря този инцидент", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Предприели сме и набелязали мерки за превозните средства, през хората, които се занимават с тази дейност до хората, които очевидно не могат да удържат натиска или участват по някакъв начин в пропускането на мигранти порез границата", добави той.

Демерджиев посочи, че до няколко дни ще се постарае на територията на България да няма лица, които се занимават с каналджийство.

„Работим по съмнения и информация, че има вътрешни хора, замесени в тези пропускания на хора през границата. Имам предвид хора от системата на МВР“, каза още Демерджиев.

Служебният вътрешен министър добави, че се извършват необходимите процесуално-следствени действия.

„Това престъпление ще бъде разкрито, а нашата задача е да не допускаме повече подобни инциденти и ще дам всичко от себе си, за да изпълним тази задача. През следващите дни ще има интензивни мерки за превозните средства, за т.нар. каналджии, наши служители, които не изпълняват достатъчно съвестно задълженията си“, допълни Демерджиев.

Той добави, че има задържани лица и че още едно се издирва в момента. Те не са български граждани.